HÍREK/ÚJDONSÁGOK


A köpeci szil második helyen végzett az Európa Év Fája versenyen
A 2012-ben megszervezett Európa Év Fája verseny nyertese a felsőmocsoládi (Magyarország) hárs. A nyertes hárs 11.158 szavazatot kapott, ezt köve...
Szavazzon az Európa Év Fájára
2012. február 1 - 29 között lehet szavazni az Európai Év Fája nemzetközi verseny döntőjébe jutott fáira. Kérjük látogasson el a www.treeofthey...
A 2011-es Év Fája Romániában a köpeci szil
2011. október 31-én lezárult a szavazási időszak az Év Fája Romániában verseny keretében. A leadott szavazatok érvényesítése után az első helyen...
European Tree of the Year
 
SZAVAZZ AZ ÉV FÁJÁRA
Szavazatok: 1171
Város:
Campu lui Neag
Utca:
PN Domogled-Valea Cernei /Domogléd-Cserna NP
Megye:
Gorj
Tipus:
Fago-molid - doi arbori concrescuți: un fag (Fagus sylvatica) și un molid (Picea abies) /
Életkor:
45 ani / 45 éves
Kerület:
3 m
Magasság:
16 m
Történet / Leírás:

Bükk-fenyő áll az aszfaltozás útjába. A Retyezát hegység különleges fája egy jókora erdei tisztást őriz a Kis-Retyezát felé átjárást biztosító Zsíl-Cserna hágó közelében. Itt nincs kijelölt turista-útvonal. Emberi szem nemigen látta ezeket a helyeket a hegyimentők, a kutatók, a juhászok és néhány, kalandra vágyó amatőr turista kivételével. Ez a fa, a bükkfenyő, minden bizonnyal a tisztást övező idősebb bükkfák és lucfenyők elejtett magvaiból eresztett gyökeret. Régóta tudott dolog, hogy a bükk és a fenyő „barátok", szívesen meghúzódnak egymás árnyékában, viszont ritkán lehet ennyire harmonikus egységben látni őket. A retyezáti bükkfenyő tökéletes példája a bükk és fenyő barátságának. Az erdő, amely a bükkfenyőt körülveszi az Utolsó Érintetlen Erdőkép Európa mérsékelt övezetében. A vadon medvének, farkasnak, hiúznak, nyusztnak, vadmacskának, őznek, szarvasnak és zergének nyújt menedéket.

Itt, több mint százezer hektáron nyoma sincs emberi tevékenységnek. Nincsenek aszfaltozott utak, vezetékek, települések, letarolt erdők vagy egzotikus állat- és növényfajok. Nincs semmi, csak az érintetlen természet. Itt dobog Európa vad-létének szíve!

Ugyanakkor a bükkfenyő környékén számos virágfaj és élénk színű lepkesereg figyelhető meg az év során. Erdei gyümölcs és gomba is terem bőségesen. Az itt élő vagy az erdőbe járó ritka madárfajok éneke teszi teljessé ezt az életképet.

A bükkfenyő az embert nem ismerő vadállatok életterében áll, két ökológiai folyosó kereszteződésében, amelyek egyike a Vâlcan-i hegyeket kapcsolja össze a Nagy Retyezáttal, míg a másik a Nyugat-Zsíl-Cserna útvonalon teszi lehetővé a vadállatok vándorlását.

Éppen ezért a bükkfenyő környéke ideális les- és támadási hely a ragadozók, a farkas és a hiúz számára, amelyek tudják, hogy egy kiadós nyári zápor után ezen a tisztáson napoznak az őzek és a szarvasok. A hely csendjét és harmóniáját viszont kegyetlen módon erdőirtás, betonozás és aszfaltozás fenyegeti. 2011. július 6-án bocsátották ki a környezetvédelmi engedélyt a 66A országút harmadik szakaszának felépítésére a Nyugat-Zsíl-Cserna folyosón. A bükkfenyő környékéről 17 hektáros erdőseget tarolnak le. A fa csendes napjai meg vannak számlálva, s a hely hamarosan egy hétköznapi kirándulóhellyé válhat. Az út menti területek máris ingatlanügyletek tárgyai lettek. Zűrzavaros, az ország számos más vidéken tapasztalt fejlődés veheti kezdetét és veszélyezteti az érintetlen retyezáti természetet. A bükkfenyő jelkép-értékű a környező erdőségek számára, és ennek felismerése elengedhetetlen Európa mérsékelt övezete Utolsó Érintetlen Erdőképének védelmében.

 

 
szervező
mediatámogató
Think outside